Zelf Laminaat Leggen

Mijn eerste blogpost gaat over het leggen van laminaat. Ik heb hiervoor gekozen, omdat dit vaak een onderdeel is tijdens het verhuizen dat mensen het liefst zelf doen. Zo kun je immers een hoop geld besparen.

Laminaat kopen

Bij de aanschaf van laminaat moet je natuurlijk nagaan of het past bij je interieur. Wellicht kom ik hier in een andere blogpost op terug, maar ik wil het nu hebben over het leggen van laminaat. Denk bij de aanschaf van het laminaat aan het feit dat je altijd zaagverlies hebt. De normale regel is dat er 10% zaagverlies optreedt. Je kunt dus het beste 10% extra laminaat kopen, zodat je nooit met te weinig laminaat komt te zitten. Meestal kun je laminaat dat je overhoudt terugbrengen naar de winkel, mits het nog in de verpakking zit natuurlijk.

Na aanschaf

Na de aankoop van het laminaat kun je deze het beste uitpakken en alvast neerleggen in de ruimte waar je vloer wilt gaan plaatsen. Laminaat gaat namelijk ‘werken’. Dat wil zeggen dat het kan krimpen of uitzetten, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Wanneer je het laminaat laat acclimatiseren, voorkom je dat het laminaat gaat werken nadat het gelegd is. Mijn tip is om laminaat ongeveer 48 uur voordat je het gaat plaatsen, al uitgepakt in de juist kamer legt.

Kleurverschil

Tijdens het leggen van het laminaat is het goed om rekening te houden met het feit dat de verschillende pakken laminaat kunnen verschillen in kleur. Probeer dan ook laminaat uit de verschillende pakken door elkaar te gebruiken, zodat je geen opvallende kleurverschillen krijgt in je laminaatvloer.

Afstand tot muur

Let erop dat je ongeveer 1 centimeter overlaat tussen het laminaat en de muur. Dit ook weer om de reden dat laminaat kan gaan uitzetten door de temperatuur in huis. Wanneer je dit niet doet loop je de kans dat je laminaatvloer gaat scheuren.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Bekijk ook hieronder een handige instructievideo over het leggen van laminaat: